Sukces ZPSWR Cieszyn w konkursie „Najsprawniejszy w zawodzie”
Celem imprezy było doskonalenie umiejętności kulinarnych, pomysłowości i kreatywności uczniów Branżowych Szkół I stopnia o profilu gastronomicznym, podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego, doskonalenie kompetencji społecznych poprzez pracę zespołową, integracja i aktywizacja młodzieży, przybliżenie formuły egzaminu potwierdzającego kwalifikacje Formuła 2019 oraz nawiązanie współpracy z innymi Szkołami Branżowymi I stopnia.
Tematyka konkursu obejmowała wiadomości teoretyczne i umiejętności praktyczne w zakresie zawodów: kucharz, pracownik pomocniczy w gastronomii oraz pracownik pomocniczy obsługi hotelowej.
Uczniowie mieli za zadanie rozwiązać test teoretyczny, składający się z 40 pytań oraz wykonać ćwiczenie praktyczne z surowców przygotowanych przez organizatora.
Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy pierwszej oraz trzeciej, kształcący się w zawodach: kucharz oraz pracownik pomocniczy w gastronomii.
Wyniki konkursu:
-
w kategorii szkół — I MIEJSCE: Branżowa Szkoła I Stopnia nr 5 w ZPSWR w Cieszynie
-
w kategorii: zawód kucharz — I miejsce: Patryk Kujawa i Adam Piecha
-
w kategorii: zawód pracownik pomocniczy w gastronomii — II miejsce: Angelika Jedzok oraz III miejsce: Marta Olma
