Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Wiadomości z gminy Powiat

Międzyszkolny konkurs "ZDROWO-ANTYRAKOWO" w ZSEG

5 lutego w ZSEG odbył się konkurs biologiczno-gastronomiczny "ZDROWO-ANTYRAKOWO" w ramach obchodów Światowego Dnia Walki z Rakiem.

5 lutego w ZSEG odbył się konkurs biologiczno-gastronomiczny "ZDROWO-ANTYRAKOWO" w ramach obchodów Światowego Dnia Walki z Rakiem.

Organizatorami konkursu był Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie oraz Stowarzyszenie dla Rozwoju Przedsiębiorczości, Edukacji i Kultury Młodzieży "EkoGa" przy ZSEG.

Celem konkursu była promocja zdrowia z uwzględnieniem zdrowego odżywiania w ramach profilaktyki nowotworowej. Walka z rakiem to jeden z najtrudniejszych wyzwań ludzkośći. Szacuje się, że 40% nowotworom można zapobiec poprzez odpowiednie odżywianie.

W konkursie uczestniczyło 8 uczniów ze szkół gastronomicznych:

- Zespół Szkół nr 2 w Jastrzębiu-Zdroju,

- Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach,

- Zespół Szkół nr 7 w Tychach,

- ZSEG w Cieszynie.

Zadaniem uczestników było przygotowanie dania głównego, z uwzględnieniem zasad diety antyrakowej.

Dania oceniane były przez trzy składy:

- Jury żywieniowe: Patrycja Faruga, Agata Gacoń

- Jury techniczne: Nikola Dziadek, Damian Gotówko 

- Jury degustacyjne: Dominika Machej, Mateusz Dorulok

Oceniane były: dobór składników i sposób przyrządzania, smak, wygląd i aranżacja, a także przygotowanie stanowiska oraz profesjonalizm i czystość pracy.

Podczas konkursu czynna była kawiarenka dla uczestników i ich opiekunów, w której serwowany był poczęstunek antyrakowy: szarlotka z cynamonem na mące pełnoziarnistej, leśny deserek z granatem, deserek z nasionami chia, pianka czekoladowa z pistacjami, deserek malinowa chmurka oraz antyrakowy krem kalafiorowy z kurkumą.

WYNIKI KONKURSU:

I MIEJSCE: Amelia Słanek z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach

Łosoś saute podany na warzywnym ragout z kaszą bulgur porem sous vide, blanszowana kapustą pak choi i grejpfrutem

II MIEJSCE: Martyna Szwałek z ZSEG w Cieszynie

Łosoś marynowany w burakach na puree z białej pieruszki

III MIEJSCE: Jakub Holisz z ZSEG w Cieszynie

Prozdrowotna harmonia: Łosoś sous vide z kurkumą, brokuem i puree ziemniaczanym

Sponsorzy:

- Główny sponsor nagród: GASTROMANIA – Dominika Machej,

- Stowarzyszenie "EkoGa", Rada Rodziców ZSEG,

- Firma handlowa "AmiPol" Polok&Polok z Cieszyna, Hurtownia "Langhamer" z Ustronia, Zakład Przetwórstwa drobiu "MARICA" z Bielska-Białej, Firma "Baber" z Cieszyna, Firma "REMA" Sp.zo.o. Oddział Cieszyn, Hurtownia spożywcza "Eurocash&Cary" z Cieszyna.

Gościem konkursu była – pani Beata Macura, Członkini Zarządu Powiatu Cieszyńskiego.

Zaangażowani w organizacji pracownicy z ZSEG: Karolina Sroka, Patrycja Faruga, Dorota Urbańczyk, Barbara Maciejewska, Anna Petrek, Leszek Pindur, Agata Gacoń.

Zaangażowani uczniowie z kierunków: Technik Reklamy, Technik Fotograf, Kelner.

Zwycięzcom serdecznie gratulujemy :)

WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA WSZYSTKICH ZA UDZIAŁ I ZAANGAŻOWANIE W MIĘDZYSZKOLNYM KONKURSIE "ZDROWO-ANTYRAKOWO"

Red. A.G.

źródło: ox.pl
dodał: red
Powiat - pozostałe wiadomości
Ostatnio dodane artykuły: